Previous

Bestjoershûs Súdwest Fryslân

Optimaal vergadercomfort voor de Gemeente Súdwest Fryslân in het Bestjoershûs in Sneek is het uitgangspunt. Naast de Raadzaal zijn er in het ‘Bestjoershûs’ ook verschillende vergaderruimtes aanwezig. Inferno AV heeft in nauw overleg met de Gemeente Súdwest Fryslân de functionaliteiten van de verschillende ruimtes uitgewerkt en omgezet in praktische bruikbare technieken.

Vergaderruimtes
In het ‘Bestjoershûs’ zijn vier vergaderruimtes aanwezig en een foyer welke ook omgezet kan worden naar twee afzonderlijke vergaderruimtes. Elke vergaderruimte moet uiteraard zelfstandig kunnen functioneren met alle aansluitmogelijkheden die horen bij de tegenwoordige tijd. Zo kan er in elke ruimte een bekabelde verbinding gemaakt worden met het beeldscherm via een tafelaansluiting. In een aantal vergaderruimtes kan er ook nog een draadloze verbinding gemaakt worden met het beeldscherm, en in de meeste vergaderruimtes is er ook een eigen ringleiding aanwezig.
Naast de vergaderfaciliteiten is er verder ook een koppeling aanwezig naar de Raadzaal. Hierdoor kan men vanuit de vergaderruimte meekijken met de vergaderingen en andere activiteiten in de Raadzaal.

Audio
In de Raadzaal is er een vergadersysteem aanwezig van het merk DIS/Shure. Hiermee wordt onder andere de spraakversterking verzorgd. Daarnaast zorgt dit systeem ook voor de stem-functionaliteit. Elke vergaderpositie heeft een eigen kleine luidspreker en aanvullend zijn er rondom verschillende luidsprekers aanwezig, welke zorgen voor een goede beleving en betrokkenheid voor de publieke tribune, de pers en de wethouders.

Beeld
In de Raadzaal zijn drie Full-HD camera’s aanwezig welke geautomatiseerd zijn zodat deze de vergaderingen automatisch volgen. Elke spreker wordt automatisch in beeld gebracht zodra hij/zij spreekt via het vergadersysteem, terwijl zijn/haar naam automatisch onder in beeld verschijnt. De verschillende commissievergaderingen en de Raadsvergaderingen worden Full-HD opgenomen en gestreamd via de website van de Gemeente Súdwest Fryslân. Maar ook andere activiteiten (zoals eventueel een huwelijksvoltrekking) kunnen worden opgenomen en gestreamd.

Eenvoudige bediening
Het grootste deel van de bediening is geautomatiseerd. Maar uiteraard beschikt de bode en/of de assistent griffier over een tablet waarmee volumes aangepast kunnen worden of waarmee er een andere beeldbron dan de camera’s geselecteerd kan worden voor bijvoorbeeld een presentatie.

Bestjoershûs
Met de ingebruikname van het Bestjoershûs heeft het gebouw nu weer zijn oorspronkelijke functie teruggekregen. In 1864 is het pand gebouwd als raadhuis van Wymbritseradeel. Door de gemeentelijke herindeling van 1984 werd het overbodig. Wymbritseradeel fuseerde met de stad IJlst tot Wymbritseradiel. Aan de Stadslaan in IJlst werd een nieuw gemeentehuis gebouwd. Het oude raadhuis in Sneek werd verkocht en deed een tijd lang dienst als bankgebouw.

Het pand stond alweer enkele jaren leeg toen Súdwest-Fryslân het in 2015 kocht met de bedoeling er de raadzaal en andere vergaderruimtes te realiseren. De verbouw –naar een plan van J.O.N.G. Architecten uit Lemmer– was een flinke opgave, vertelde projectleider Ko Smorenburg. “Het is een rijksmonument waarmee we gepast moesten omgaan.”

Project:

Bestjoershûs Gemeente Súdwest Fryslân

Locatie:

Sneek

Functionaliteit:

Vergadersysteem, digitaal stemmen, audio, ringleiding, cameravolgsysteem, beeld, live-streaming, vergaderruimtes

Installateur:

Inferno Audio Visueel